dimecres, 22 de febrer del 2012

RECOLLIDA DE RESIDUS PORTA A PORTA A SON SARDINA

Aquest és el text que es llegirà al ple de l'ajuntament el 23 de febrer.

"Els veïnats de Son Sardina des de fa 4 anys col·laborem amb l'empresa pública EMAYA en el programa pilot de recollida selectiva de residus "porta a porta".

Des del primer moment els veïns sabíem que era un repte que valia la pena intentar. La nostra proximitat al abocador i a la incineradora de Son Reus ha fet que des de fa temps reflexionéssim en les possibles alternatives i sense por al compromís participar en noves formes de gestió dels residus sòlids.

Els inicis varen ser bastant complicats donat que aquest sistema suposa un important canvi en els hàbits de la gent. Hem de recalcar que l'empresa EMAYA va fer un gran esforç pel que fa a la sensibilització i a l'organització.

Fou a la primavera de 2008, quan es van iniciar les primeres reunions entre l'empresa Emaya i l'associació de Veïnats de Son Sardina. Es va treballar sumant esforços i implicant a tots els ciutadans així com institucions com l'escola pública Maria Antònia Salvà, l'institut de Son Pacs, l'associació de gent gran, el grup d'educadors ambientals d'Emaya i de Mallorca recicla.

Desprès d'uns mesos de contactes, reunions i visites es va aconseguir organitzar una recollida amb un sistema adaptat que tenía en compte: els carrers, el nombre de vivendes i empreses que hi participen, el material necessari que s'ha de lliurar a tots els veïnats i comerciants, la disponibilitat de camions per a la recollida, els horaris, la freqüència de recollida dels residus, etc.

Es va preparar l'agenda i fixar un dia per retirar tots els contenidors i engegar el projecte. Aquest dia va arribar, fou el 28 de març del 2009 quan Son Sardina va sortir al carrer per iniciar la retirada dels darrers contenidors. Des de llavors s'ha anat consolidant el "porta a porta" i els primers problemas, pors i boicots han desaparegut donant lloc a una valoració molt positiva d'aquesta iniciativa per part dels sardiners i sardineres.

Ara, la bona disponibilitat dels veinats i el seu esforç  es veu fustrat davant la notícia d'una possible eliminació del servei. En cap cas pensam que sigui un servei massa car del que s'en pugui prescindir sense valorar els beneficis que ocasiona. Destacar també que gràcies a que la fracciò de rebuix recollida és molt petita suposa un estalvi econòmic en la quota d'incineració.

També volem resaltar la sorpresa de que un partit que havia valorat el nostre esforç fins al punt de proposar la rebaixa de la taxa de fems a tots els veïnats pel seu bon fer, sigui ara el que posa en perill la seva permanència.

Finalment considerar el perjudici que en temps de crisi pot ocasionar la tornada d'instal·lació dels contenidors a davant dels petits comerços,  ofegants l'espai per la seva activitat comencial.

A dia d'avui els sardiners ens sentim orgullosos per que amb la nostra petita acció diària contribuim favorablement amb el medi ambient i demanam que vengueu a bé continuar amb el servei com s'ha anat fent en aquests darrers 4 anys."